Slik lykkes du med rekruttering via LinkedIn

Stadig flere av våre kunder ønsker å bruke LinkedIn som kanal for rekruttering og å bygge et employer brand. I denne artikkelen kan du lære mer om de ulike mulighetene som finnes for rekrutterere og markedsførere i kanalen.
Skrevet av: Kristin
Publisert:

Rekrutteringsbransjen snakker om store endringer i hva folk anser som en attraktiv arbeidsgiver, og et tydelig employer brand har blitt viktig i kampen om de beste kandidatene. Hvis du ønsker å bli ansett som en attraktiv arbeidsgiver, må du ha et synlig og tydelig employer brand. LinkedIn er en glimrende kanal til dette formålet. Hele plattformen er bygd og utviklet for profesjonelle relasjoner og nettverk. Når vi henger på LinkedIn, er det som oftest i profesjonell sammenheng, i forbindelse med jobb, fag og personlig utvikling. Her har bedrifter en unik mulighet til å være synlig og la målgruppen bli kjent med selskapet, kulturen og ledige stillinger i bedriften.

 

Samarbeid mellom HR og Marked

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan bruke LinkedIn til rekruttering, slik at du kan få mest mulig ut av kanalen. Mange av mulighetene vi gjennomgår er verktøy for de som jobber med rekruttering i en bedrift, typisk en HR-avdeling. Vi ser allikevel ofte at markedsavdelingen er involvert i rekrutteringsaktiviteter på LinkedIn. Det er ofte de som har størst eierskap til kanalen, fordi det er et sosialt medium hvor også andre markedsaktiviteter er viktige. I tillegg er aktiviteter knyttet til det å bygge employer brand ofte oppgaver som havner hos markedsavdelingen. 

Planlegging og distribusjon av slikt innhold, til for eksempel LinkedIn, bør være et samarbeid mellom HR-avdelingen og markedsavdelingen. Kompetansen fra begge avdelinger er gull verdt for å få innholdet best mulig tilpasset målgruppen. Tverrfaglig kjennskap til målgruppe, kommunikasjon og kanal kan potensielt gi bedre ideer til gode aktiviteter. Tipsene i denne artikkelen kan derfor være nyttig for begge avdelinger. Del gjerne artikkelen internt og diskuter sammen hvordan dere kan bruke LinkedIn og de mange mulighetene i kanalen.

 

Company Page

Det første som må på plass er en egen side for bedriften, en Company Page. Dette vil gi dere:

  • Et sted å organisere og samle alle rekrutteringsaktiviteter på Linkedin.
  • Et sted hvor kandidater kan finne, undersøke og bli bedre kjent med bedriften.

 

Mange har en Company Page fra før av. Det viktige da er at siden er oppdatert og ser fin og ryddig ut:

  • En god beskrivelse av bedriften som sier hva dere gjør, hvem dere eksisterer for og hva dere jobber for å løse.
  • En oppdatert logo som profilbilde. Gjerne også et toppbilde som representerer bedriften på en god måte.
  • Relevante poster i feeden fra siste året. Hvis siste post er fra 2015, sørg for å gjøre klart oppdatert innhold som kan postes i feeden.
  • Ansatte som har oppgitt bedriften som sin arbeidsgiver. Hvis ansatte ikke har oppdatert sin egen profil med arbeidsgiver, ta en runde internt og fortell hvorfor dette er viktig for bedriften og jobben dere skal i gang med på LinkedIn.

 

LinkedIn Jobs

Med LinkedIn Jobs kan du enkelt lage egne stillingsutlysninger direkte på LinkedIn. LinkedIn tilbyr å publisere en enkelt stillingsannonse om gangen gratis. Det kan fint holde for dere som sjeldent er ute etter nye ansatte, men som samtidig har lyst på litt ekstra synlighet i tillegg til de andre kanalene dere bruker. Med gratisversjonen kan stillingsutlysningen ligge ute i totalt 30 dager.

Dersom dere ofte er på jakt etter nye ansatte og har trua på at LinkedIn er en viktig kanal for å nå ut til disse, kan det være en ide å se på den betalte løsningen som LinkedIn tilbyr. Her får du muligheten til å kjøpe ubegrenset antall stillingsutlysninger. I tillegg til selve stillingsutlysningen får du tilgang på bedre målrettingsalternativer og bedre synlighet av selve stillingsannonsen på ulike plasseringer i LinkedIn-nettverket.

 

LinkedIn Recruiter 

LinkedIn Recruiter er en plattform for HR-avdelingen. Her får dere tilgang til verktøy som hjelper dere med å søke, finne og å komme i kontakt med de rette kandidatene. Små og mellomstore bedrifter med noen nye ansettelser i året kan velge “LinkedIn Recruiter Lite”, mens større bedrifter med mange ansettelser per år vil få mer ut av “LinkedIn Recruiter”. Basert på hvilken lisens dere velger vil dere få tilgang til: 

 

1. Avansert søk 

Her kan dere søke etter de rette kandidatene blant alle LinkedIns profiler. Med begge lisensene får dere tilgang til mange flere filter enn hva du gjør uten lisens, og dermed muligheten til å finne nøyaktig den kandidaten dere er ute etter, mer effektivt. Basert på søkehistorikk, Company-page og stillingsannonser, vil også LinkedIn etterhvert lære mer om hvem som er de riktige kandidatene for dere, og basert på dette gi gode tips på kandidater.

 

2. Sende meldinger 

På Linkedin er det ikke mulig å sende private meldinger til hvem som helst. Du kan kun sende melding til de som er i nettverket ditt. Med LinkedIn Recruiter får dere muligheten til å sende et visst antall meldinger (InMails) til alle kandidatene dere ønsker å komme i kontakt med. Med Lite-lisens får dere tilgang til å sende til alle 3-grads forbindelsene dine. 

Her kan dere lage maler for meldinger, personalisere, engasjere og øke sjansene for at drømmekandidaten velger nettopp dere. 

 

3. Organiser og jobb i team

Med den dyreste lisensen, LinkedIn Recruiter, vil dere i tillegg få tilgang å opprette, organisere, dele prosjekter og kandidater mellom dere. Kjekt og effektivt hvis dere er flere som jobber sammen med rekruttering.

 

 

Det er stadig flere som oppdager LinkedIn som kanal. Samtidig virker det å fortsatt være forskjell på hvilke bransjer som er representert i kanalen. IT, retail, økonomi og ledelse, bank og finans, marketing, design og kommunikasjon, bygg og eiendom er bransjer som vi ofte ser er godt representert. Dersom dere vet at målgruppen deres er på LinkedIn, kan det absolutt være en ide å investere i LinkedIn Recruiter.

 

Recruitment Marketing

Med en større satsning på Linkedin som kanal for rekruttering, kan det i tillegg være nyttig å kjenne til de ulike mulighetene som finnes innenfor betalt synlighet av bedriften og ledige stillinger. Hvis ingen har kjennskap til bedriften, hva dere driver med og hvorfor dere eksisterer, så kommer dere ikke langt med å kun poste ledige stillinger nå og da. På Linkedin har dere gode muligheter til å bygge et employer brand, både med å poste organisk innhold om bedriften og ansatte på Company Page, men også med å betale for ekstra synlighet til ønsket målgruppe.

 

Sponsede innlegg og annonser

Alle som ønsker å etablere en tilstedeværelse på LinkedIn bør bruke sin Company Page til å fortelle historier fra bedriften. Vis frem hva dere driver med, del spennende prosjekter dere jobber med og synliggjør kultur, kompetanse og ansatte som finnes på huset. Vis frem det unike dere har å by på og hva som gjør bedriften til en god arbeidsplass. På LinkedIn er brukerne i modus for nettopp denne type innhold. Lag en innholdsplan rundt ulike temaer og sørg for å gi følgerne en god miks av både tekst, bilder og video. Folk liker å se folk i feeden, så det er alltid en stor fordel å få med ansatte på satsingen og i det visuelle som produseres og deles.

Alt organisk innhold som postes på Company Page kan sponses for å få ekstra synlighet i en målgruppe du selv velger. I en oppstart, med få følgere, eller når noe innhold er ekstra viktig, bør dere vurdere å annonsere for å få ekstra oppmerksomhet og engasjement. På den måten kan dere kjappere bygge opp synlighet, rekkevidde og antall følgere på bedriftens Company Page.

 

Dynamiske annonser

Dynamiske annonser brukes for å synliggjøre en stilling eller bedriftens Company Page. Det unike med disse er at de henter og bruker informasjon fra søkerens profil, for å gjøre annonsen så personlig som mulig, for eksempel navn og bilde. Her har vi flere ulike typer å velge mellom: 

  • Job Ads. Disse annonsene lenker direkte til en LinkedIn Job og brukes for å få flere relevante søkere til en stilling. 
  • Spotlight Ads. Samme type annonse som Job Ads, men kan lenkes til landingssider både på og utenfor LinkedIn.
  • Follow Ads. Brukes for å øke synlighet og følgere på en bedrifts Company Page.
Dynamiske annonser

 

Målretting av annonser

Både sponsede og dynamiske annonser kan målrettes mot en ønsket målgruppe, for eksempel:

 

1-grads forbindelser til ansatte

Historier og innhold om bedriften fortelles best gjennom egne ansatte. Bruk nettverket til bedriftens ansatte også i målretting av annonser, for å få den ekstra effekten av at målgruppen kjenner noen som jobber i bedriften. Dette er en mulighet for bedrifter med over 500 ansatte registrert på sin Company Page.

 

Retargeting på Company Page eller nettside

Engasjer kandidater på nytt etter at de har besøkt din bedrifts Company Page eller nettside. Veldig mange vil besøke og undersøke bedriften et par ganger før de legger igjen et spor eller tar kontakt. For å ikke miste disse, kan dere målrette annonser og innhold på nytt mot denne målgruppen. På den måten er dere synlige gjennom hele beslutningsprosessen og minner potensielle kandidater på at bedriften fortsatt er ute etter nye folk.

 

Matched audiences

Last opp en liste med tidligere søkere og kandidater eller andre relevante personer dere har data på, fra et eksisterende rekrutteringssystem eller i et CRM. Disse kjenner gjerne bedriften fra før av og har gitt samtykket til å bli eksponert for innhold fra nettopp din bedrift.

 

Tvillingpublikum (lookalikes)

Tvillingpublikum lar deg utvide et eksisterende publikum med brukere som har lignende egenskaper som det eksisterende publikummet. Du kan for eksempel lage et tvillingpublikum av alle som har besøkt en stillingsannonse eller bedriftens Company Page og på den måten nå ut til flere relevante kandidater.

Merk at alle segmentene beskrevet over må ha en match på minst 300 profiler for at de kan brukes i en kampanje.

 

Andre alternativer

Det er selvfølgelig i tillegg mulig å velge mange andre målrettingsalternativer for disse annonsene. Det kan være mot en spesifikk bransje, utvalgte selskaper eller basert på jobbtitler, senioritet eller antall år med jobberfaring.

 

Aktiv tilstedeværelse over tid

For å lykkes med rekruttering på LinkedIn er dere avhengig av en konsistent og relevant tilstedeværelse over lengre tid. I likhet med andre kanaler, så må digital tilstedeværelse bygges over tid ved å tilby verdifullt og nyttig innhold målgruppen ønsker å lese. Det nytter ikke å poste et par ledige stillinger i året og tro at rekkevidde og engasjement skal være særlig høyt. Mine tre avsluttende tips: 

 
1. Få med ansatte på leken. Del viktigheten av Linkedin som kanal for bedriften internt. Kjør et minikurs for å motivere de som ikke har en profil enda, eller som ikke vet hvordan de skal bruke kanalen. At ansatte deler innhold fra sin egen arbeidshverdag er gull verdt for å bygge employer brand. Det skjer ikke over natten, men ved kontinuerlig fokus og prioritering.
 
2. Lag en innholdsplan med faste tema, frister for produksjon og distribusjon. Å bygge et employer brand er et langsiktig arbeid, så legg litt arbeid ned i hva dere vil fortelle om bedriften og hvordan dere skal gjøre det. Det er også viktig å fordele ansvar, slik at ting blir gjennomført. Noen må ha hovedansvaret for både produksjon, distribusjon og oppfølging av engasjement. Ved større kampanjer hvor flere stillinger skal publiseres, lag en kampanjeplan og sett opp et budsjett. Les mer om hvordan du lager en innholdsplan i denne artikkelen.
 
3. Bruk innsikt og data. Rekruttering og markedsføring på Linkedin bør også være datadrevet. Legg inn tid til å evaluere og dele innsikt. Linkedin har mange gode verktøy for å gi oss svar på hva som fungerer å ikke, både på Company Page (insights) og i Campaign Manager (Performance Chart og Demographics).

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev