5 markeds-aktiviteter du enkelt kan automatisere

I 2021 er det enormt mye som KAN automatiseres, men langt ifra alt BØR automatiseres. I denne artikkelen anbefaler vi 5 automatiserte markedsføringsaktiviteter som du med nettbutikk kan dra stor nytte av.
Skrevet av: Alfred
Publisert:

Hva er automatisert markedsføring (marketing automation)?

Marketing automation, eller automatisert markedsføring, er markedsaktiviteter som lar seg gjennomføre automatisk, på bakgrunn av regler og logikk satt i system, og som dermed kan spare deg for tid sammenlignet med om du skulle gjort det manuelt. 

Vi er for at man bruker automatisering i markedsføringen sin, men det må være godt gjennomtenkt og godt utført for at det faktisk skal spare deg for tid og være verdifullt for markedsaktivitetene dine. Dersom du har tatt snarveier i oppsettet kan det hende du ender opp med å bruke tid på feilsøking og feilretting i stedet. 

 

Hvordan du kan bruke marketing automation


Personalisering av nyhetsbrev

Mange av e-postene som du enten sender til kundene dine, eller bør sende til kundene dine, kan automatiseres med et personlig preg. Vi ønsker at disse e-postene skal oppleves som personlige slik at tillit blir skapt, e-postene blir åpnet og at mottaker dermed engasjerer seg i budskapet og merkevaren din. 

Personalisering av e-post kan gjøres med disse enkle grepene: 

 • "Takk for din nyhetsbrevpåmelding, her er et utvalg av innholdet vårt" - e-post
 • Månedlige/ukentlige segmenterte nyhetsbrev basert på tidligere engasjement fra bruker
 • Produktanbefalinger basert på brukerinnsikt/brukeratferd
 • Glemte handlekurver
 • Gratulerer med dagen


Oppsalg og mersalg

Når en bruker har handlet hos deg, ønsker du at opplevelsen for brukeren skal være så god som mulig, slik at de handler hos deg igjen. Det kan du forsøke å oppnå ved å takke for handelen, tilby noe for neste kjøp, eller gi bruker nyttig info knyttet til kjøpet de har gjort. 

Du kan også oppfordre til gjenkjøp dersom du allerede har skapt deg et godt forhold til kundene dine. Her er eksempler på oppsalg og mersalg du kan automatisere:

 • mersalg av tilbehørsprodukter som er relevante for kjøpet
 • kryssalg av produkter som andre kunder har handlet sammen med kjøpt produkt
 • oppsalg av produkt basert på tid forløpet siden forrige kjøp
 • skape lojale kunder ved å tilby godt innhold knyttet til produktet de har kjøpt som gir ekstra verdi for bruker 


Personalisering av nettsted

Segmenterer du brukerne dine godt, så vet du også hvem/hvilke grupper som engasjerer seg i hvilket innhold, og du vet hvem den neste rabatt-kampanjen din passer best for. 

Slik kan du automatisere at nettstedet ditt blir personalisert for dine grupper/segmenter:

 • Personliggjør forsiden av nettbutikken med produktanbefalinger basert på kjøpshistorikk.
 • Trekk frem kampanjeprodukter basert på at bruker har handlet et produkt tidligere innenfor denne produktkategorien.


Segmentering

Det er mange gode analyseverktøy som lar deg segmentere brukerne dine basert på regler du selv setter. Disse segmentene kan du så benytte i markedsføringsaktivitetene dine. 

Gode segmenter er bygget på et sett med regler som definerer hvilke aktiviteter brukerne foretar seg på f.eks. nettstedet ditt, som igjen sier noe om grad av engasjementet. Reglene avgjør så hvilket segment de tilhøret slik at du kan vite at brukerne i et gitt segment er modne for budskapet ditt. 

 • Sett opp lister/segmenter/regler som plasserer kundene/brukerne dine etter hvor du mener de befinner seg i kundereisen opp mot deres neste kjøp slik at du kan treffe dem med riktig budskap.
 • Benytt verktøy på nettstedet som lar markedsføringsplattformene dine ta del i segmenteringen du setter opp, slik at du kan nå dem i de plattformene kundene er tilstede på.

Innsikt til skalering/vekst

Har du et ønske om vekst så er tilbakemelding/innsikt fra kundene dine, om hva de ønsker å kjøpe/engasjere seg i, et viktig punkt for deg å ta tak i. Det finnes mange måter å skaffe seg denne type innsikt, og en av dem er kundenes søkefraser på nettbutikken din.

Du bør ha en “søk etter produkt”-mulighet i nettbutikken din for at kunder raskt skal kunne finne frem til det de leter etter, og denne innsikten kan du også bruke til å skalere sortimentet ditt. 

 • Sett opp regler i verktøyene dine, som sender deg søkehistorikken for søkefeltet på nettbutikken din slik at du enkelt kan få innsikt i hva kundene/brukerne dine ønsker å finne.
 • Bruk så denne innsikten til å planlegge hvordan du skal utvide produktsegmentet ditt eller produsere av innhold.

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev