Forbrukere og B2B-kunder som er interessert i et produkt eller en tjeneste, gjør stadig bedre research før de kjøper et produkt. Dermed har det også blitt desto viktigere å være til stede med godt innhold som har god synlighet, for å bli den foretrukne aktøren å kjøpe av.
Innholdet må basere seg på hva folk faktisk søker etter. Temamessig bør det handle om produktene dine på både et overordnet nivå, på kategori og på produktnivå. Samtidig bør innholdet «utdanne» de potensielle kjøperne til å ta gode og selvstendige valg, slik at de opplever trygghet gjennom selve kjøpsprosessen.
Selv om vi som er innholds- og markedsføringsbyråer har messet om søkemotoroptimalisering – såkalt SEO – i mange år, har det ikke blitt mindre viktig med tida. Tvert imot. Tall fra blant andre Search Engine Journal viser at så mye som 68% av all nettbruk starter i en søkemotor, og at 63% av all shopping starter på nett.
Samtidig vet vi at i overkant av 75% av alle som gjør et søk aldri går lenger enn på side 1 i søkemotoren. Da blir det også tydelig at det å tilby innhold som rangerer godt, kan være en betydelig leadsgenerator for virksomheten din. Det bør med andre ord utgjøre en essensiell del av markedsmiksen din.
Andre interessante tall i denne sammenhengen er blant annet:
Med mindre du har en svært sterk merkevare som potensielle kunder oppsøker direkte, er du i stor grad prisgitt å komme høyt oppe i søkeresultatet i Google, for å få trafikk til nettsiden din. Dette gjelder som nevnt både for det overordnede temaet for nettsiden din (eks. løpesko) og ned på produktkategorier (terrengløpesko) og spesifikke produkter (produkt X innen terrengløpesko).
“The best place to hide a dead body is on the second page of Google”– Ahrefs.com
Det betyr at når det gjøres et søk etter et produkt du selger, må du være til stede med godt innhold som fortrinnsvis Google rangerer høyt. Og som gir den som søkte et godt svar på søkeordet eller søkefrasen sin.
Dersom du rangerer svakt på et søkeord som har høyt søkevolum, og som er viktig for virksomheten din, har du allerede en utfordring. Og der konkurrentene i tillegg er til stede med kvalitetsinnhold som skaper trafikk til nettsiden sin, mens du ikke har innhold som omhandler det samme søkeordet, oppstår det vi kaller et Content Gap – eller et innholdsgap.
Med et godt SEO-verktøy kan du blant annet avdekke søkevolumet for et valgt ord. Og du kan se hvordan en bestemt nettside rangerer for konkrete søkeord eller lengre søkefraser. Dermed får du også se hvordan ditt nettsted rangerer sammenlignet med konkurrentene, når det gjelder:
I Utbrudd bruker vi et verktøy som heter Ahrefs til å avdekke innholdsgap. Det finnes imidlertid flere gode alternativer – slik som SEMRush, SERPStat, SEO PowerSuite, Moz og Buzzsumo.
Funksjonaliteten går uansett ut på at du kan legge inn selvvalgte URL-er for din egen nettside og et utvalg konkurrenter, og så skrive inn søkeordet du ønsker å sjekke. Verktøyet gir så en oversikt over hvordan både din nettside og konkurrentenes nettside rangerer på søkeordet du har valgt.
I denne videoen kan du se i praksis hvordan jobben gjøres i Ahrefs:
Dersom ditt nettsted rangerer dårlig på en underkategori av produktene du fører, mens konkurrentene ligger høyt i Google, er det de som får trafikken, og ikke du. Og uten trafikk til nettsiden din er du heller ikke med i kampen om kronene når kunden er klar til å kjøpe.
Når du har avdekket innholdsgapet og skal i gang med å tette det, er det viktig å tenke på hva som gir deg autoritet i Google, og hva som får siden din til å rangere godt på den aktuelle søkefrasen.
Her tar du utgangspunkt i hva brukerne trenger for å ta gode valg – og hvordan du kan by på godt innhold som er relevant for hele kundereisen.
Selger du for eksempel kontormøbler, bør du lage en miks av innhold som sørger for å gi potensielle kunder alt fra en oversikt over en produktkategori, til innhold om underkategorier og helt ned på produktnivå.
Når du skal i gang med innholdsjobben som skal tette innholdsgapet, er det smart å organisere innholdet ditt i såkalte topic clusters – eller emneklynger. Da blir det enklere å lage en god struktur for innholdselementene, både på overordnet og underordnet nivå. Det blir også enklere å sørge for at innholdet du produserer er relevant, målrettet og tydelig inngår i en større sammenheng – både for kundene og søkemotorene som indekserer innholdet.
Innholdsproduksjon bør være en prioritet for virksomheten din, året rundt. I et dynamisk landskap hvor ting endrer seg fortløpende, er du nødt til å ha øynene på ballen for å delta i kampen om nettbrukerne.
Når du skal produsere innhold, gjør du lurt i å prioritere innsatsen på følgende måte:
Har du ikke godt innhold om de viktigste produktene eller tjenestene dine, er dette en soleklar prioritet å få på plass.
Det typiske innholdet her fokuserer på egenskapene ved produktene eller tjenestene, slik at brukeren tilegner seg kunnskap og opplever å ta valg på egne premisser.
Produksjon av nytt innhold der det er størst avvik mellom hvordan konkurrentene dine rangerer og hvordan du selv rangerer, bør være neste innsatsområde.
Stikker konkurrentene av med søkertrafikk for noe du tilbyr, bør du tette også dette gapet for å fange opp din del av trafikken. Rangerer nettsiden din allerede godt innenfor din «produktsfære», er det ikke nødvendigvis en stor jobb å produsere ekstra innhold som fanger opp alternative søkeord eller nye forbrukertrender.
Optimalisering av eksisterende innhold du rangerer ok på, men likevel dårligere enn konkurrentene dine, er også en jobb som kan gi god gevinst.
Tenk aldri at noe du har publisert er ferdig og kan glemmes. Med jevnlige innholdsevalueringer og et sterkt forhold til hvordan innholdet presterer, kan du med forholdsvis liten innsats sørge for å være relevant og til synlig med innholdet ditt.
Copyright Utbrudd 2025. Org nr: 911 880 865. Cookies og personvern.