Google Smart Shopping - Den perfekte kampanjetypen for e-handel?

Etter å ha kjørt Smart Shopping-kampanjer over en lengre periode for våre e-handelskunder, har vi gjort oss opp noen erfaringer og tanker vi ønsker å dele.


Postet av:

Dato: 09.12.2020

Kategori: #synlighet


Hva er Smart Shopping?

Google Smart Shopping er en kampanjetype som benytter seg av produktfeeden til nettbutikken din, og viser annonser i søkenettverket, displaynettverket, Gmail og YouTube. Kampanjetypen har få innstillinger i oppsettet, og det er derfor enkelt å komme i gang. Av innholdselementer i annonsene legger du inn bilder, tekst og videoer, så gjør Google resten av jobben for deg.

Med bruk av maskinlæring viser kampanjen den kombinasjonen av innholdselementer til det publikummet den mener vil respondere best. Her benyttes både retargetinglister som ligger i kontoen, og en rekke datasignal som Google har tilgang til.

 

resultater med Smart Shopping

Vi har kjørt Smart Shopping-kampanjer for flere av våre e-handelskunder i lang tid nå, og erfaringene er veldig positive.

Det som først og fremst slår oss er at maskinlæringen til Google har forbedret seg betraktelig. Der vi tidligere har fått blandede resultater med automatiserte budgivningsstrategier, ser vi nå at denne kampanjetypen i mye større grad leverer resultater både vi og våre kunder er fornøyde med.

Smart Shopping gir ofte en langt høyere ROAS enn andre kampanjetyper, og leverer stabilt gode resultater. Kampanjene er i tillegg enkle å vedlikeholde, fordi maskinlæring og automatiseringen gjør mesteparten av jobben.

 

Slik setter du opp kampanjen

En Smart Shopping-kampanje er veldig enkel å sette opp. Det krever en optimalisert produktfeed fra nettbutikken. Ellers er det få innstillinger du trenger å gjøre.

Slik setter du opp en Smart Shopping-kampanje:

    1. Tilknytt en Merchant Center-konto opp mot Google Ads-kontoen din.
    2. Opprett en ny kampanje,og velg Shopping kampanje. Der får du valget om å opprette Smart Shopping-kampanje.
    3. Så angir du kampanjenavn, budstrategi, budsjett og start og sluttdato.
    4. Så velger du hvilke produktkategorier du ønsker å inkludere i kampanjen
    5. Til slutt legger du inn de innholdselementene du ønsker å bruke.

Les Google sin detaljerte fremgangsmåte

 

Hvordan få best mulig resultat

Hvis du velger å bruke ROAS-budgivning, er det viktig å ikke sette den så høyt at du går glipp av mange potensielle visninger og klikk. Bruk gjerne gjennomsnittsmargin på produktene dine i beregningen når du setter ROAS. Da går du ikke glipp av visninger og rekkevidde. Samtidig forsikrer du deg om at kampanjen er lønnsom.

Hvis det er stor forskjell på marginer mellom  produktene i nettbutikken, kan det være lurt å sette opp flere Smart Shopping-kampanjer med ulike ROAS-mål.

Innholdselementene dine bør kunne ta oppmerksomheten til de som ser annonsene, i tillegg til å være relevante. Sørg derfor å bruke gode bilder og videoer, og gode annonsetekster. Også her kan det være aktuelt å bruke flere kampanjer, for å spisse budskapene.

 

Baksiden av medaljen?

Annonsene i en Smart Shopping-kampanje blir som nevnt vist i Googles søkenettverk, displaynettverk, på YouTube og Gmail. I motsetning til vanlige Display-kampanjer får man ikke velge plasseringer, negative plasseringer eller se hvilke nettsider annonsene har hatt visninger på. Du får heller ikke se hvilke søkeord som har utløst annonsevisninger i søkenettverket.

Du får heller ingen innsikt i fordelingen av budsjettet mellom de ulike plattformene og nettverkene. Er det annonsevisninger i displaynettverket som presterer best? Eller er det videoannonsene?

Vi vet heller ikke om det er første annonsevisning som gir resultater, eller om det er i de tilfellene hvor man eksponeres for annonsene opptil flere ganger som gir salg. Denne manglende dataen fra kampanjene kan gi oss noen problemer, fordi det hindrer oss å ta videre beslutninger basert på god innsikt og uten et klart bilde av kundereisen.

Det kan være fristende å si at så lenge vi får bedre resultater med Smart Shopping, så har det ikke så mye å si hvilke innholdselementer som brukes, hvilke plasseringer som er mest effektive eller hvordan budsjettet er fordelt. Men i de tilfellene hvor man ikke ser så stor forskjell mellom en godt satt opp shopping-kampanje og en Smart shopping-kampanje kunne denne innsikten, og muligheten til å gjøre justeringer vært kritisk for å oppnå enda bedre resultater.

At vi ikke har kontroll på hvor annonsene vises kan være en utfordring når det kommer til merkevaresikkerhet.

Det vi kan gjøre for merkevaresikkerheten er å ekskludere bestemte nettsider, apper og appkategorier og Youtubekanaler- og videoer. I tillegg kan vi gjøre noen innstillinger på kontonivå. Vi kan velge beholdningstype vi ønsker at annonsene skal vises i, vi kan ekskludere innhold annonsene skal vises i etter tema under “Ekskludert innhold” og vi kan ekskludere typer og etiketter som også gir mer kontroll på at annonser ikke plasseres ved siden av uønsket innhold og på uønskede sider.

Summen av innstillingene vi kan gjøre, gjør at vi synes det er forsvarlig fra et merkevareperspektiv å kjøre annonser i denne kampanjetypen.

 

Perfekt for e-handel? 

Vi har hatt svært gode erfaringer med Smart Shopping. Det har gitt oss meget gode resultater hos flere av våre kunder, ofte vesentlig bedre enn vanlige shopping-kampanjer.

Tar man riktige grep i kontoen slik at annonsene ikke vises på uønskede sider eller sammen med uønsket innhold, ser vi ikke noe problem med å kjøre denne kampanjetypen, selv om innsikten vi får er begrenset.

Til tross for begrensningene når det kommer til innsikt og kontroll, mener vi at dette er en kampanjetype som gjør seg som et godt supplement i en Google Ads-konto. Det er ikke den perfekte kampanjetypen. Google har enda en vei å gå på veien mot et verktøy som kombinerer kraften av automatisering og maskinlæring med innsikt og kontroll.