Det er to utfordringer med video på Facebook:
Vi skal ikke påberope oss noen fasit, men med litt Facebook-innsikt (se Det du bør vite om videomarkedsføring på Facebook Del -1) kan du angripe en video for Facebook på en smartere måte.
Call to action – hva ønsker du å få ut av videoen? Engasjement, hel videovisning eller klikk?
Dette er det første du skal bestemme deg for, før du setter i gang en produksjon.
Lages det en film som gir seeren en følelse av å ha fått informasjonen han eller hun trengte, er det mer krevende å få dem til å klikke seg videre.
Hva skal seeren sitte igjen med? Videoen må trigge noe, definer hva. Det vil påvirke hvordan videoen bygges opp.
Ikke lag video for videoens skyld. Hvis du ikke har noe nytt å meddele, hva annet kan du kommunisere til målgruppen? Tenk hva målgruppen ønsker å vite, ikke nødvendigvis hva du ønsker å si.
Det enkle er ofte det beste. Her er noen steder man kan finne ideer til innhold:
Har du tenkt at Facebookvideoen skal deles i andre kanaler. Da er det viktig å tenke på følgende:
God planlegging sikrer at man sitter med materiell som gjør det mulig å lage videoer tilpasset flere kanaler.
La ikke lyd være avgjørende for budskap eller opplevelse. Ta utgangspunkt i at ingen har lyd på.
Krever videoen voiceover eller annen tale, sørg for at dette tekstes.
Last opp en .srt-fil, sammen med videoen.
Her er et eksempel hvor de har tekstet og lagt på tekst, slik at videoen kan sees uten lyd.
Tenk mobil. Storslåtte scener blir sjeldent storslåtte på en liten skjerm. Tenk på hva som gir god visuell opplevelse på mobil og ikke kinolerret.
Veksle på hvor tett på man er det som filmes.
Bruk av korte tekster med stor fontstørrelse og velvalgt fonttype kan bidra positivt til det visuelle samtidig som det kan bidra med verdifull informasjon hvis seeren ikke har på lyd.
Det finnes neppe en fasit på hvordan en video for Facebook skal bygges opp. Vi vet at folk flest ikke ser hele videoen, mange dropper ut etter meget kort tid. Hva kan gjøres for å unngå det?
Tenk at video på Facebook bør ha en god start og en god slutt. Sørg så for at disse to er så nærme hverandre som mulig.
Vurder nøye hvor sent ut i videoen du vil kommunisere poengene. Kan du gi et verdifullt poeng tidlig med en «myk» CTA og hovedpoenget med en «hard» CTA mot slutten?
Tempo. Antall klipp, kamerabevegelser og aktivitet i klipp bidrar til hvordan filmen oppleves. Tenk over hvordan helhetsinntrykket av videoen skal være før du filmer noe.
Video er gøy. Ulempen er gjerne at kreativiteten kan ta overhånd og man lager en video som går på tvers av alt annet markedsmateriell. Har man en profilhåndbok, som også sier noe om bildebruk og tekst, sørg for å lage et eget avsnitt om video. Sørg for at profilhåndboka er med under ide- og produksjonsfasen.
Har du først delt en video, sitter du på data som du kan bruke til å vise videoer til de som faktisk tok seg tiden til å se mer enn 3 sekunder av videoen.
Eksempelvis kan du målrette nye videoer til de som har sett 25%, 50% eller 75% av en video.
Jo mer noen har sett av en video, desto bedre kjennskap til merkevaren/produktet ditt vil de ha. Da vil de kanskje ha en større tilbøyelighet til å se mer, og ikke minst, vil kunne la seg trigge av en mer produktrettet video, som selger produktet inn enda mer.
Lykke til!
Copyright Utbrudd 2021. Org nr: 911 880 865. Cookies og personvern.