9 tips til hvordan du kommer i gang med nytt innhold

Her er noen tips som hjelper deg med ideer til relevant innhold til målgruppen din.
Skrevet av: Admin
Publisert:

Google trends

Google Trends er et gratis verktøy fra Google. Her kan man se på det relative søkevolumet til ønskede søkeord, i ulike deler av verden på ulike språk.

Eksempel: Du driver en blogg som skriver om norsk fotball. Hva er det folk søker etter? Det kan gjerne være «tippeligaen», men også «eliteserien». Under ser du en sammenligning mellom de to søkeordene.

Screenshot_1

Det er liten tvil om at «tippeligaen» er det som har størst søkevolum, og dermed vil være det foretrukne ordet å benytte i bloggen. Siden det er søk på «eliteserien» også, kan det være en ide å benytte begge søkeordene, med hovedfokus på «tippeligaen». I tillegg kan det være at konkurransen på «eliteserien» er lavere, noe som kan gjøre det enklere å rangere godt i søkemotorer.

Merk: Du vil kunne oppleve at noen av søkeordene har for lavt volum til å gi utslag i Norge. Det er derimot ikke dumt å sjekke søkeordene dine her, man vet aldri om de vil gi utslag eller ei.

 

Googles autocomplete

Ideer til innhold samt hva folk faktisk søker etter får du ved å se på Googles Autocomplete. Her får du forslag etter hvert som du skriver inn søkeord eller frase. Ikke alltid, men av og til kan det være relevante søkeord-/fraser å finne her.

Et gartneri eller blomsterforretning kan starte med et søk på blomster.

autocomplete_google_eksempel

Her ser vi at det er gjort søk på blomster knyttet til sesong. Det kan være utgangspunkt for flere artikler eller videoer om temaet. Gå gjennom alle tenkelig, men relevante søkeord- og fraser knyttet til virksomheten og se hva som dukker opp.

 

Related:www.dittnettsted.no

Hva gjør lignende nettsider? Enkel måte å finne lignende sider, for å finne inspirasjon er å gjøre et «related»-søk,

Tast inn «Related:www.dittnettsted.no». Google vil da liste opp lignende nettsteder. Ta en titt på nettsidene, se hva de skriver om, hvordan de er presentert i Google.

related_google_search

Over ser vi konkurrentene til Skeidar dukke opp. For mange vil gjerne blogger og andre nettsteder ha bedre rangeringer enn de som man ser på sine konkurrenter. Det er uansett de sidene som Google anser som dine «likesinnede» du bør ta en titt på, for inspirasjon.

 

YouTube

YouTube er verdens nest største søkemotor. Søk og finn inspirasjon, hva konkurrentene eller andre i lignende bransjer har delt her. Antall visninger, tittel på video, beskrivelse av video og ratinger, er fire faktorer man mener YouTube legger til grunn for rangering.

youtube_hagestein_legging_eks

I eksemplet over ser vi har et søk på «hvordan legge hagestein» ga 187 resultat.

Selv om du søker i videoer for inspirasjon, betyr ikke det at du må lage en. Her finnes mye innhold som kan komme i annen form, det viktigste du skal få ut av dette er inspirasjon og hva andre har lykkes med.

 

Internsøk på siden

Er ikke internsøk implementert, få det på plass. Data fra dette vil vise hva folk er på jakt etter på din nettside. Riktignok kan du ha fyldig informasjon som det gjøres søk på, bare at det ligger feil plassert på siden. I noen tilfeller kan du få noen a-ha opplevelser. Kanskje er det innhold som besøkende forventer å finne på siden, som faktisk ikke eksisterer. Finn det ut og produser passende innhold om det mangler, så fremt det er relevant for nettsiden.

 

Search Console

Search Analytics i Search Console viser hvilke søkeord som har sendt trafikk til siden, hvor mange visninger siden har hatt i Google, klikk på lenke og plassering. 

Resultatet som vises er satt til de fire siste ukene, men kan endres til å hente logg fra de siste 90 dagene.

Det som kan være verdt å ta en titt på her er:

  • Søkeord som har god CTR og mange visninger + rangerer godt.
  • Er det mulig å skvise mer relevant og godt innhold rundt dette?
  • Søkeord med mange visninger og dårlig CTR. 

Er konkurransen stor i søkeresultatet? Er det nok med optimalisering av Title-tag og meta-description eller bør det jobbes med flere søkeord innenfor dette feltet? Er konkurrentene mer relevant på dette søkeordet/frasen? Er det andre søkeord som burde vært mer fokus på omkring dette temaet? Da kan det være at nytt innhold er løsningen.

bloggpost_3

I eksemplet over, ser vi to søkeord som har hatt mange visninger, men ikke så god CTR. Det ene søkeordet har god rangering (3.6), som skulle tilsi bedre CTR. Det andre søkeordet har enda flere visninger, dårligere CTR og plassering (9.9).

Svaret på bedre CTR er ikke nødvendigvis nytt innhold, men det bør sjekkes om det er det som bør gjøres.

Underveis, sjekk Google Analytics, for hvordan sidene du har disse søkeordene på, hvordan de presterer. Sjekk også søkeresultatet manuelt i Google (inkognito-modus), for å se hvordan nettsiden ser ut i søkeresultatet.

 

Google Analytics

Hvordan benytter besøkende nettsiden i dag? Hva er de mest besøkte sidene? Hvordan navigerer besøkende på siden?

Alle disse tingene kan si noe om hva folk ønsker informasjon om, eventuelt hva de leter etter. Her kan du få ideer til hva slags innhold som det kan lages mer av, et. Hvilket innhold på siden som ikke blir lest, men som du ønsker at flere skal lese.

GA_adferdsflyt

En nettside burde ha noen klare mål om hva besøkende skal gjøre på siden. Google Analytics vil gi fyldig informasjon om hva som leses og hvordan folk bruker siden. Hvis dette ikke samsvarer med målene, må det tas noen grep.

 

Sesonger og trender i Google Analytics

Historikken i Google Analytics kan fortelle deg mye om hva de som besøker siden din har lett etter gjennom året. Gå ett og to år tilbake for å se om du finner noen trender. Er det noen kategorier, tjenester og produkt som får mye oppmerksomhet i spesielle perioder? En sportsforretning som selger ski vil ikke overraskende ha mye treff på dette vinterstid. Ikke alle har like innlysende sider knyttet til sesong, det kan derfor være en ide å se på historikken. Dette koblet sammen med internsøk og Search Console kan gi et bilde av hva slags innhold nettsiden bør ha mer av eller mangler.

 

Keywordshitter

Navnet skjemmer ingen, ei heller i dette tilfellet. Keywordshitter, som navnet tilsier, s****r eller generer relaterte søkeord/fraser ut fra et søkeord/frase som du skriver inn.

kwywordshitter

Først og fremst kjekt for å finne nye søkeord- og fraser som man kan optimalisere innholdet for, men også her kan det dukke opp ting som gir ideer til nytt innhold.

 

Kort sagt

Det er mange måter å finne inspirasjon til nytt innhold på, som vist her. Alle metodene må ikke tas i bruk, det viktigste er at man tar i bruk data som er tilgjengelig og ikke kun synser om hva man bør skrive om.

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev