Lokal SEO - slik dominerer du det lokale søket

Små bedrifter som ikke utnytter mulighetene innen lokal SEO for å nå sitt nærområde, taper også kampen om kundene. Her ser du hvordan du enkelt kan få bedre lokal synlighet og bedre inntjening.
Skrevet av: Simon
Publisert:

Hva er lokal SEO og hvordan fungerer det?

Søkemotoroptimalisering for lokale søk skiller seg fra generell SEO ved å være mest relevant for personer som søker etter produkter eller tjenester i nærheten av der de befinner seg. Som strategi blir lokal SEO stadig viktigere for mindre bedrifter som ønsker å optimalisere den digitale tilstedeværelsen sin slik at de blir funnet av folk i nærområdet.

SEO-statistikk fra 2022 forteller oss at 46% av alle Google-søk gjennom året hadde en lokal intensjon. Samtidig inneholdt 29% av Google SERP-ene en såkalt Map Pack. Dette er den fremtredende kartvisningen hvor tre lokale bedrifter som svarer særlig godt til søket, listes opp øverst på siden med søkeresultater. Hele 76% av lokale søk fra mobile enheter, resulterte i tillegg i et butikkbesøk samme dag, noe som bare understreker hvor essensielt det er å være synlig i lokale søk.

Screenshot 2023-12-04 at 10.38.45

Gjennom en effektiv lokal SEO-strategi kan små bedrifter øke synligheten i lokale søkeresultater. Dette innebærer optimalisering av lokale søkeord, opprettholdelse av en oppdatert Google My Business-profil, og å sikre positive kundeomtaler. 

I denne artikkelen skal vi gjennomgå noen grunnleggende optimaliseringstiltak som bidrar til at bedriften din får økt lokal synlig synlighet. Avslutningsvis får du også fem gode tips til hvordan du kan benytte deg av AI for å styrke den digitale tilstedeværelsen din for potensielle kunder i nærområdet.

 

Optimalisering av Google My Business-profilen

Google My Business (GMB) kan på mange måter ses på som bedriftens digitale visittkort, og lar deg opprette og administrere en oppføring av bedriften din på Google. Det er mange fordeler knyttet til å ta i bruk Google My Business: 

  • Oppsettet av plattformen er kostnadsfritt.
  • Brukergrensesnittet er svært brukervennlig
  • Oppføringene genererer leads
  • GMB gjør det enklere for lokale kunder å oppdage informasjon om virksomheten din.
  • GMB utgjør en enkel og effektiv måte å oppdatere publikum angående åpningstider, kontorlokasjoner, kontaktinformasjon, osv.
  • Google My Business tilbys uten kostnader.

 

Ved å inkludere nøyaktig informasjon om virksomheten, som åpningstider, kontaktinformasjon og beliggenhet, gjør du det enklere for potensielle kunder å finne og kontakte bedriften. 

I tillegg bør du sørge for å velge relevante kategorier som representerer bedriftens virksomhet, slik at den blir vist for relevante søk i lokalområdet. Tilleggsfunksjoner som besøkstrafikk og anmeldelser, gjør det lettere å fortelle kunder når det er mest effektivt å besøke bedriften.

Bilder spiller også en sentral rolle i å skape et positivt inntrykk. Ved å legge til høykvalitetsbilder av virksomheten, produktene og tjenestene som tilbys, øker du attraktiviteten i søkeresultatene.

Screenshot 2023-12-04 at 10.37.14

Lokale nøkkelord og innholdsoptimalisering

Ved å forstå hvilke søkeord og fraser potensielle kunder bruker når de søker etter produkter eller tjenester i nærområdet, kan du på vegne av bedriften tilpasse innholdet på nettsidene, for å svare på disse spesifikke søkene. Dette kan inkludere å nevne lokale landemerker, stedsnavn eller andre geografiske referanser som er relevante for målgruppen.

Selv om innholdet bør utformes med enkelte taktiske grep, er det aller viktigste uansett at innholdet er informativt, engasjerende og verdifullt for leserne.

I tillegg til selve teksten, bør også metadata, titler og beskrivelser optimaliseres med lokale nøkkelord. Dette hjelper søkemotorene med å forstå innholdets relevans for lokale søk, og vil bidra positivt til gode rangeringer i lokale søkeresultater.

 
Vurderinger og omtaler - sannhetsvitner for bedriften din

Vurderinger og omtaler kan også være en sentral vurderingsfaktor for potensielle kunder i en beslutningsprosess. Å oppmuntre kundene til å legge igjen anmeldelser, kan derfor være en god måte å bygge tillit og troverdighet på. Det kan også påvirke bedriftens synlighet i lokale søkeresultater, siden positive omtaler kan bidra til å styrke bedriftens omdømme og tiltrekke flere kunder.

På samme måte er det viktig å håndtere negative tilbakemeldinger på en profesjonell og ryddig måte. Dette viser at bedriften tar tilbakemeldinger på alvor og er dedikert til å forbedre kundeopplevelsen.

Gjennom aktiv håndtering av vurderinger og omtaler, kan små bedrifter skape sosiale bevis og bygge et positivt omdømme i nærområdet.

 
Mobilvennlighet og lokal SEO

Med stadig flere forbrukere som benytter seg av mobile enheter for å søke etter lokale produkter og tjenester, er det avgjørende at bedriftens nettsted er optimalisert for mobilvisning. Googles algoritmer prioriterer også mobilvennlige nettsider i sine rangeringer. Dette gjør mobiloptimalisering til en essensiell faktor for lokal SEO-suksess.

Responsivt design gjør at innhold og funksjonalitet tilpasser seg skjermstørrelsen og gir en sømløs og engasjerende opplevelse for besøkende. Dermed kan bedrifter forbedre sin synlighet i lokale søkeresultater og tilrettelegge for en positiv opplevelse for potensielle kunder som bruker mobilen til søk.

 
Lokal lenkebygging

Å skaffe lokale lenker er et annet tiltak som bidrar positivt for den lokale synligheten. Taktikker for lenkebygging kan omfatte å etablere forbindelser med andre lokale bedrifter, være sponsor for lokale arrangementer, og ta del i lokale PR-muligheter. Å bli medlem av det lokale handelskammeret kan resultere i verdifulle lenker og NAP-sitater. En kreativ tilnærming som å holde taler eller seminarer kan også lede til kvalitetslenker og forbedret lokal synlighet.

 
Måle effekt av lokal SEO

Når det gjelder lokal SEO, er det viktig å kunne måle effekten av innsatsen. Dette kan oppnås ved å følge nøkkelparametere som lokal rangering i søkeresultater, trafikken som kommer fra lokale søk, og konverteringsrater - altså hvor mange av de besøkende som faktisk utfører en ønsket handling, for eksempel å gjøre et kjøp eller ta kontakt.

For å samle inn og analysere disse dataene, anbefales det å implementere sporingsverktøy som for eksempel Google Analytics. Dette gir bedriften innsikt i hvordan lokal SEO-strategien fungerer, og hva som kan gjøres for å forbedre resultatene.

Lokal rangering vil gi bedriften en forståelse av hvordan de plasserer seg i lokale søkeresultater sammenlignet med konkurrenter. Videre vil trafikk fra lokale søk vise hvilke strategier som tiltrekker potensielle kunder i nærområdet, mens konverteringsraten viser hvor effektivt nettstedet konverterer lokale besøkende til kunder.

Gjennom forståelsen og analysen av disse parametrene får bedriften en klar oversikt over hvordan lokal SEO-strategien fungerer. Dette gjør det mulig å identifisere svake områder og styrke den lokale digitale tilstedeværelsen gjennom kontinuerlige tilpasninger og optimaliseringer.

Kunstig intelligens i lokal SEO

Som et supplement til tiltakene nevnt ovenfor, kan også bruk av kunstig intelligens gi en betydelig dybde til den lokale SEO-strategien din. Her får du derfor fem tips til hvordan AI kan bidra til en enda sterkere digital tilstedeværelse for lokale kunder.

1: Automatisert innholdsproduksjon: Kunstig intelligens (AI) kan brukes til å generere relevant og engasjerende innhold som er skreddersydd for lokale målgrupper. Dette innebærer bruk av AI-verktøy til å produsere automatiserte produktbeskrivelser, blogginnlegg og oppdateringer i sosiale medier. Innholdet må være tilpasset for å imøtekomme interessene og behovene til den lokale befolkningen. Dette kan bidra til å holde innholdet friskt, relevant og attraktivt for målgruppen.

2: Prediktiv analyse for lokale trender: Ved å benytte AI-drevet analyse kan bedrifter analysere data for å forutsi lokale søketrender. Dermed får bedrifter muligheten til å tilpasse produkter, tjenester og markedsføringsstrategier for å bedre imøtekomme de aktuelle behovene hos målgruppen.

3: Personalisert markedsføring: AI-teknologi kan benyttes til å utforme personlige markedsføringskampanjer rettet mot forbrukere, basert på individuelle preferanser, tidligere atferd og demografiske data. Ved å bruke AI til å forstå og forutsi forbrukeratferd, kan bedrifter skreddersy innsatsen for å bedre treffe de lokale målgruppene og deres unike behov.

4: Chatbots for lokalt engasjement: Bruk av AI-drevne chatbots på nettsider kan forbedre den lokale kundeopplevelsen, ved å hjelpe lokale kunder med spørsmål, bestillinger eller informasjon. Chatbots utnytter AI til å gi umiddelbare svar på vanlige spørsmål, veilede kunder gjennom prosesser og bidrar til å forbedre engasjement og kundetilfredshet som et resultat av rask og verdifull assistanse.

5: Automatisert rapportering og analyse: Ved å håndtere store mengder data og presentere relevante innsikter på en lettforståelig måte, kan AI hjelpe bedrifter med å forstå resultatene av deres lokale SEO-innsats. Dette kan igjen gi verdifulle innsikter for å kunne treffe kvalifiserte beslutninger for fremtidige strategier, og bidra til en kontinuerlig forbedring av den lokale SEO-innsatsen.

Innføringen av disse AI-drevne mulighetene i den lokale SEO-strategien gir små bedrifter muligheten til ikke bare å forbedre synligheten i det lokale markedet, men også bygge et solid omdømme på nett. Kombinasjonen av tradisjonelt SEO-arbeid med AI-teknologier har potensial til å løfte bedrifter til nye høyder, i form av å forstå og imøtekomme behovene til lokale kunder betydelig bedre enn tidligere.

Kontakt oss gjerne for en spennende SEO-prat, dersom du lurer på hvordan din virksomhet kan jobbe med lokal SEO for å få økt synlighet i nærmiljøet!

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev