Kartet er ikke terrenget - om det å jobbe med best practice og trender

I denne artikkelen får du et bedre grunnlag for hvordan du forholder deg til eksterne råd, for å skape gode resultater.
Skrevet av: Simon
Publisert:

Kartet er ikke terrenget

Se for deg at du skal legge ut på en fjelltur, og har skrevet ut et godt kart for å ta deg dit du skal sette opp teltet. Dagen i forveien planlegger du hvor du skal ta pauser, hvor du skal krysse elva og hvor nedfarten fra fjelltoppen skal skje.

Når du har kommet godt i gang med turen legger du fort merke til at du tar pausen 250 meter fra der du hadde planlagt, for å være i le for vinden. Du kan ikke krysse elva der du tenkte, fordi vannstanden er vesentlig høyere enn du hadde sett for deg. Og nedfarten fra fjellet gikk ikke nøyaktig i henhold til ruta, fordi regnfallet gjorde at en del av berget for sleipt til å trygt komme ned.

Du skjønner hvor jeg vil hen. Kartet er ikke terrenget. Et kart er en reduksjon av virkeligheten. Du kan få mer nøyaktige kart. Nyere og mer oppdaterte kart. Men kartet vil aldri kunne gi et perfekt bilde av hvordan virkeligheten er.

Slik er det også med slike best practice-artikler.

 

Hva er best practice basert på?

Artikkelen om når det er best å publisere på sosiale medier har kanskje statistikk fra et land der arbeidsdagen er ferdig et par timer senere enn i markedet du er tilstede i. Det vil utgjøre en stor forskjell på når målgruppen din er aktiv.

Bare det at den er i en annen bransje enn deg, vil gi det et skjevt inntrykk av adferden til målgruppen din.

Artikkelen om hvilke plugins du må ha i CMS-et ditt er kanskje basert på aktører i andre bransjer enn deg. Eller de er fra deler av verden hvor GDPR-hensyn ikke er ivaretatt.

Hvordan du bør klippe filmene dine til sosiale medier er kanskje basert på hva som får flest til å se lengst på videoen. Men det sier ikke noe om hvor mye av budskapet som ble mottatt, eller hvordan det ble mottatt. Det sier heller ikke noe om hvordan det endret oppfatningen av merkevaren.

Hvor mange overskrifter og beskrivelsestekster annonsene dine i Google Ads bør ha er kanskje basert på et gjennomsnitt, og hva som gir best klikkfrekvens. Men om målet ditt er at annonsen skal bidra med salg, er ikke klikkfrekvens parameteret å optimalisere for.

For hva er det egentlig som blir presentert som best practice? Som regel er det “funn” basert på begrensede utvalg, det er sjeldent noen kontrollgruppe, og tolkningene kan være så som så.

Som jeg har vært inne på er det ingen automatikk i at noe gjort innen en annen bransje eller i et annet land er overførbart for deg.

Derfor vil jeg anbefale at du i stedet for å kopiere andres løsninger, eksperimenterer selv for å finne ut hva som er best practice for akkurat din nettbutikk.

 

Finn best practice for din nettside og nettbutikk

Hvis du ønsker å finne ut hvordan forsiden på nettsiden din bør struktureres, gjør du små A/B-tester til du får svar på hvilke av endringene som gir resultatet du ønsker.

Min kollega Alfred har skrevet denne artikkelen som tar for seg en god tilnærming til hvordan du kan få gode erfaringer med testing av automatisering.

Hvis du ønsker å redusere lastetid på nettsiden, og ønsker å bruke en plugin, prøv to forskjellige over tid, og se hvilken som gjorde jobben best.

Etter endt kampanje går du over målrettingen, annonsene og budskapene, og lager deg et bilde over hva som har prestert best. Hva har gitt flest klikk? Hva ga flest salg?

En best practice-artikkel, eller ei liste over hva nettbutikken din bør implementere neste år, kan legge grunnlaget for en hypotese. Hypotesen kan gjøre det enklere å finne inspirasjon, eller forslag til nye ting å teste. Men du må ikke implementere “best practice” uten å vurdere om det gir deg resultatene du ønsker.

Lag deg hypoteser. Test nye ting. Utvikle nettbutikken din.

La nettbutikken din være best practice, for din nettbutikk.

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev