Slik skaper du klikkbarhet og stoppeffekt

Det er flere faktorer som spiller inn når vi snakker om klikkbarhet og stoppeffekt. Hvilke faktorer er lettest å gjøre noe med? Vi har noen enkle tips.
Skrevet av: Kasper
Publisert:

 

Hva fikk deg til å klikke på denne videoen?
Var det en litt over gjennomsnittet god thumbnail?
En tittel du ikke klarte å motstå?
Eller er du en lojal følger som klikker på alt det Utbrudd legger ut?

Det er ikke alltid vi klarer å peke på nøyaktig hvorfor vi faktisk klikker. Det kan virke som man klikker på det første du ser, men underbevisst blir vi alltid påvirket av visuelle virkemidler og interessante titler.

Det handler om å dingle noe spennende foran seeren, som det frister å klikke på. Om du ser på de to eksemplene under, hvilket tror du fikk flest klikk?

Det finnes selvfølgelig også situasjoner der å ha noe kult, lekent og sprettent ikke er det som passer. Vi har alle sett en facebook-post fra tanta vår der det står:
“Vi savner i dag vår kjære Otto” over et bilde med emojier som flirer.

Det bør være sammenheng mellom budskapet og mediet det leveres i. Og om man ikke er det yngste og mest sprudlende selskapet, går det helt greit å ha litt mer tradisjonelle og minimalistiske uttrykk.

 

Men hva er det egentlig som får folk til å klikke?

Det er mye man kan tilføre for å sørge for god klikkbarhet. Bilder av ansikter og mennesker er lurt å inkludere fordi folk liker å se reaksjoner og følelser hos andre. Men det må være genuint. Åpenbare Shutterstock-eksempler med folk som flirer seg i hjel på jobb er ikke nødvendigvis det mest overbevisende.

For desperate eller frempå bilder/thumbnails kan også få bruker til å mistenke at det er noe lureri bak det hele, så det er viktig å vise en profesjonalitet gjennom det når det kommer til det visuelle. Det er noen ting som trigger hjernen vår og vi bare føler vi må se mer.

Spreke farger er alltid et godt tilskudd, men det må stå i stil med selskapets produkt eller firmaprofil. Dette hjelper for å fange oppmerksomheten i feeden, men her må man også passe på og ikke ta det til det ekstreme.

Man må også kunne oppdatere og forandre seg. Om alt man legger ut ser helt likt ut hvorfor skal man da bli gira og klikke?

Skjer det noe spesielt, så lag noe spesielt. Lag en særegen grafikk hvis man ønsker at noe skal skille seg ut fra det man “vanligvis” legger ut. Det kan være relatert til sesong eller til en spesiell hendelse.

Om det er video man lager eller slideshow med bilder, er det lurt å ha en relativt høy hastighet på ting. Tålmodigheten til folk som scroller nedover en feed er som regel ekstremt lav - og like fort som man har klikket inn på noe så klikker man seg bort.

Her gjelder det å sette en høy fart fra start og holde på den.

 

4 tips for bedre klikkbarhet:

  • Vis bilder av mennesker og ansikter, så lenge de er ekte og genuine. Bildene må fremkalle noen følelser.
  • Bruk gjerne spreke farger og kontraster. Dette skiller seg ut i en ellers grå feed. 
  • Oppdatér og utvikle det visuelle kontinuerlig (innenfor rimelighetens grenser), men hold deg til bedriftens profil- og fargepalett.
  • Tenk på hastigheten i videoen du deler. De fleste har veldig dårlig tålmodighet.

Vi sees i feeden.

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev