Google Analytics 4 - Få dager igjen til full overtakelse

Google har for lengst introdusert sin nye versjon av analyseverktøyet, som er rigget for fremtiden. Nå er det få dager igjen til de skrur av Google Analytics Universal og GA4 blir eneste versjon. Finn ut hva det betyr for deg og hvorfor du må ta aksjon i dag.
Skrevet av: Alfred
Publisert:

Hva er Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) er siste versjon av analyseverktøyet og markerer en ny utgave av betaversjonen Google Analytics App + Web som ble lansert i 2019. GA4 samler data fra nettside og app i et område som byr på innsikt fra kunstig intelligens, bedre integrasjon mot Google Ads og er fremtidsrettet hva gjelder personvern.

GA4 er nå standard når du skal opprette et nytt område i Google Analytics, og tar helt over for Google Analytics Universal om nøyaktig 1 år. Svakheter med verktøyet i tidligere versjoner, som i dag ikke henger med i hvordan vi bruker nettsider og apper på våre enheter, har blitt håndtert. Det har blitt lagt til rette for hva fremtiden byr på av utvidet personvern, kryssplattform-bruk og dypere kontroll på innsamling og rapportering av data.

Slik fungerer GA4

GA4 er sammensatt av tidligere versjoner av Google Analytics, som separat tok for seg sporing av nettside-adferd og mobilapp-adferd. Den sammensatte versjonen i GA4 er laget for håndtere sporing av kundereisen på tvers av enheter og plattformer. Dette betyr også at du nå kan få rapporter på unike brukere på tvers av plattformer, som er ny innsikt i GA4-versjonen.

Til forskjell fra Google Analytics Universal, som sporet adferd i økter, sporer GA4 alt som handlinger – også sidevisninger. Det er nå flere og bedre innstillinger som skal ta vare på personvernet for brukerne dine, og muliggjør det med sporing uten informasjonskapsler samt adferds- og konverterings-modellering, dette samlet i hendelsesmålingen i verktøyet.

Det er lagt til flere mulige integrasjoner mot andre plattformer som din bedrift mest sannsynligvis benytter digitalt. Dermed blir det enklere å samle data ett sted, for å kunne se helheten og dra bedre sluttsatser og gjøre bedre beslutninger.

Selv om GA4 samler minst like mye data som sin forgjenger, er rapport-biblioteket ut av boksen noe mer begrenset. I stedet har Google lagt bedre til rette for at du skal kunne koble GA4 sammen med Google Data Studio og dermed kunne opprette bedre rapporter som er mer tilpasset ditt behov, med dine data. Det finnes mange gode forhåndsdefinerte maler å benytte seg av, men styrken ligger i mulighetene for skreddersøm, både hva gjelder type rapporter og utseende på rapportene.

Noe som tidligere kun var forbeholdt betalende brukere av Google Analytics 360, var kobling mot Google BigQuery. BigQuery er et datavarehus hvor du har mulighet til oppbevare og behandle bedriftens rådata, slik du selv ønsker. Du kan også dra nytte av Google sine verktøy for maskinlæring og kunstig intelligens, og du kan bruke dataene videre for andre forretningsøyemed.

Ut av boksen kommer GA4 med sporing av noen standard hendelser som de besøkende foretar seg på nettsiden din. For eksempel gir GA4 deg innsikt i scroll-måling, video-avspilling og utgående lenkeaktivetet, uten at du trenger noe ekstra kode. Samtidig er mulighetene for å skreddersy måling, både for vanlige hendelser og for netthandel, også forsterket i GA4.

Hva bør jeg gjøre med nettsiden min?

Skulle du mot formodning ikke ha Google Analytics på nettsiden/appen, kan du likevel følge stegene under for å implementere GA4 på din nettside i dag. For deg som allerede har Google Analytics Universal, kan du fortsette å bruke denne frem til 1.juli 2023, men fra den datoen vil den ikke lengre motta data. Derfor er det anbefalt at du gjennomfører overgangen nå og benytter begge versjoner parallelt frem til neste år.

Ved å implementere GA4 i dag vil du ha nøyaktig 1 års sammenligningsgrunnlag i GA4 når du i juli neste år må ta i bruk den nye versjonen.

GA4 er nå standard valg når du skal opprette et nytt område i verktøyet, og dermed følger du enkelt guiden i lenken under, for å implementere GA4 på nettsiden din.

Følg denne lenken for å komme i gang med
Google Analytics 4 i dag:

https://support.google.com/analytics/answer/10089681?hl=no

Slik forklarer Google selv GA4 i korte trekk:

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev