Fosen Tools fikk sterkt forbedret health score med teknisk SEO

Et teknisk SEO-prosjekt ga en enorm forbedring av health score på Fosen Tools sine nettsider. Her forklarer vi hvordan vi avdekket feilene og hvilke tiltak vi iverksatte.
Skrevet av: Simon
Publisert:

Verktøydistributøren Fosen Tools på Brekstad, har et enormt vareutvalg på sine nettsider. Selskapet formidler alt fra arbeidsklær, verneutstyr, verktøysett og lysutstyr, til containere, maskintilbehør, innredningsartikler og fallsikring. I tillegg til å lagerføre verktøy og utstyr, produserer selskapet også skreddersydde verktøysystemer tilpasset ulike bransjer, arbeidsoppgaver og krav.

Fosen Tools kom til oss med en mistanke om at noe i oppsettet av nettbutikken sto i veien for indeksering av bestemte sider og hindret viktig synlighet for flere produktkategorier. En rask sjekk fra vår side bekreftet dette, og vi begynte arbeidet med å finne hvor utfordringen lå.

 

Nettsidestruktur på bekostning av beste praksis

Med 33 kategorier for verktøy og utstyr på nettsidene, og unike undersider for produkter i ulike størrelser, hadde Fosen Tools et solid mylder av sider som skulle indekseres. Innstillinger som skulle sørge for god brukervennlighet gikk imidlertid på bekostning av beste praksis for SEO. Dette utløste igjen et stort antall feil, som gjorde at flere av kategorisidene og produktsidene ikke ble indeksert.

 

Health score – rangering av nettstedets tekniske helse

Når en nettside har god teknisk helse betyr dette – svært enkelt forklart – at søkemotorene anser nettsiden for å være brukervennlig og at den laster raskt. En god health score belønnes av søkemotorene og bidrar til bedre rangeringer av nettsiden. Med et SEO-verktøy er nettsiders health score enkelt å kartlegge, og gir et tydelig bilde av hvilke tiltak som bør iverksettes.

I Utbrudd bruker vi SEO-verktøyet Ahrefs – et omfattende og brukervennlig alt-i-ett-verktøy for både innhold og teknisk SEO – til å måle blant annet health score.

For å utnytte nettsidens tekniske potensial, bør du alltid ha et øye på den gjeldende health scoren, slik at du fanger opp eventuelle feil som bidrar til fall i rangeringene. Sagt på en annen måte; dersom du fokuserer kun på innhold, og ikke på de tekniske faktorene ved en nettside, vil de tekniske faktorene bidra til å trekke nettsiden ned, uansett hvor godt innholdet på nettsiden måtte være.

 

Utfordringen:

Etter gjennomgangen med Ahrefs fant vi følgende problemer på nettsiden:

 • Kategorisider og flere sidetyper ble ikke indeksert på grunn av 302-redirects*. Opp mot 10 000 sider var berørt, ved at de hadde en 302 som pekte mot den opprinnelige siden, og skapte forvirring for søkemotorene
 • Nettsiden hadde en svært dårlig health score i Ahrefs: 13/100
 • Nettsiden hadde en rekke tekniske feil
 • Manglende eller ikke optimaliserte titler og metabeskrivelser
 • Manglende eller ikke optimaliserte kategori- og produkttekster


Responskoden 302 indikerer at den forespurte siden midlertidig er flyttet til en annen URL. Når man går inn på en nettside og får denne responskoden, blir man automatisk omdirigert til den angitte nye URL-en for å komme til riktig side. Denne responskoden er ikke ideell å ha på ei side man ønsker å indeksere og rangere med.

image (3)


Dette medfører blant annet at rangeringsverdier og linker ikke blir overført til den nye siden, samtidig som brukerne av nettbutikken likevel blir omdirigert.

 

Mål for arbeidet med health score

Før vi satte i gang med det konkrete arbeidet, satte vi følgende mål for arbeidet med health score:

 • Diagnostisere et spesifikt strukturelt problem knyttet til for mange 302 redirects, og hvordan det kan løses uten å gå på bekostning av brukeropplevelse.
 • Indeksere hele nettstedet
 • Rette opp i tekniske feil
 • Forbedre titler, metabeskrivelser og tekster

 

Dette gjorde vi:

Fosen Tools hadde altså åpenbart store utfordringer med søkemotoroptimaliseringen. Flere sider ble rett og slett ikke indeksert. I tillegg fikk vi en rekke feilmeldinger fra Ahrefs, som påpekte feil responskode på et stort antall URL-er på nettstedet.

Vår fremgangsmåte var å innledningsvis få en god oversikt over hvor feilen lå.

I arbeidet med å tilegne oss god nok oversikt over hvor problemene lå, brukte vi Ahrefs for å få en status og Screaming Frog for å finne ut hvor problemet spesifikt lå. Etter å ha presisert utfordringen gikk vi i dialog med nettsideleverandøren for å informere dem om tilstanden og sammen finne en løsning.

For å forbedre både on-page SEO og teknisk SEO ytterligere, identifiserte vi flere punkter for forbedring, som endte opp med en sjekkliste med best practice for å oppdatere.

 • titler
 • metabeskrivelser
 • tekster til ulike sidetyper
 • forslag til endring av overskrifter
 • korrigering av lenker som gikk til feil sider
 • forbedring av internlenking

 

Resultat:

Etter å ha identifisert feilene og sett på hvordan og hvor dette kunne løses i kundens systemer, fant vi konkrete løsninger som fjernet de fleste tekniske SEO-utfordringene. Dette hadde stor påvirkning på hvor mange sider som ble indeksert, og ga naturlig nok en stor boost i Ahrefs health score, som gikk fra å være 9 til 98. 

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev